Waarom goede voornemens niet werken

Oké, zeg eens eerlijk. Hoe vaak heb jij al een lijstje gemaakt met goede voornemens? Ikzelf deed dat ook regelmatig tot een paar jaar geleden. Toen ben ik ermee gestopt omdat ik merkte dat het helemaal geen zin had en hoewel het een mooi moment is om nieuwe dingen te leren of oude gewoontes af te leren, werkt het in de praktijk vaker niet dan wel. 

GOEDE BEDOELINGEN

Ik denk dat het vooral uit goede bedoelingen komt. De oude dingen in het jaar achterlaten en starten met een fris nieuw begin in het nieuwe jaar. Op zich klinkt dat natuurlijk fantastisch en is het een mooi streven maar wat doen we onszelf toch aan. Vaak wordt het in een impuls genoemd en er daarna niet veel meer mee gedaan. En vervolgens jezelf dwingen om vanaf 1 januari te gaan sporten, een dieet te gaan volgen of tijd vrij te maken om je leukste hobby weer op te pakken en dit ook vol te houden. Dit gaat de eerste week goed maar al snel vervalt dit. Zonde! 

Natuurlijk kun je je hierop voorbereiden, ik denk dat het effectiever werkt wanneer je er mentaal klaar voor bent. Het werkt (meestal) niet wanneer je van jezelf verwacht om de een op de andere dag te stoppen of juist te beginnen met iets. Dan ben je niet gemotiveerd genoeg en heb je te weinig redenen om er echt voor te gaan waarmee je al snel in oud gedrag vervalt. Het is een proces waar je doorheen moet en dat heeft tijd nodig.

STOP MET GOEDE VOORNEMENS

Dus ik zou zeggen, stop met goede voornemens. Het geeft meer teleurstelling omdat het (weer) niet gelukt is, dan dat je er echt iets mee bereikt. Het is goed om doelen te blijven stellen maar werk hiernaartoe en dat kan ook prima per 28 mei of 10 oktober.

Heb jij goede voornemens of stel je doelen gedurende het hele jaar? 

Liefs, Kim

1 reactie

  1. Maarten Ydema op juni 23, 2021 om 1:53 pm

    Mooie Kim,

    Zoals iedereen heb ik voornemens zoals beter zijn voor vrienden en kennissen, klussen doen die er al lang liggen. Geduld hebben om bepaalde dingen te doen en je daartoe te zetten. Ook wil ik met jou in contact treden ivm wat jij nu doet. Je bent behoorlijk inspirerend. Liefs Maarten.

Laat een reactie achter