Yin en Yang

Ying en yang zijn een belangrijk onderdeel van Feng Shui. Het zijn twee tegengestelde krachten maar vullen elkaar ook goed aan. De een kan namelijk niet zonder de ander bestaan.

HARMONIE

Harmonie ontstaat o.a. door de juiste balans tussen yin en yang. Vooral yang energie is cruciaal voor goede Feng Shui en daarom belangrijk voor interieurs van bewoonde en levende plekken waar vooral yang energie heerst. Maar nooit mag dit zoveel zijn dat er geen of weinig yin is. Ook yin moet aanwezig zijn voor balans. Alle elementen op aarde hebben yin of yang energie. 

YIN

Staat voor vrouwelijke energie en voor inactief en rustgevend.

Yin energie heerst in het najaar/winter en na zonsondergang, in de avond/nacht. Dit omdat de energie dan afneemt. Om 12:00 uur AM is yin energie het sterkst. Yin energie heerst vooral in exterieur en onbewoonde gebouwen zoals musea en kerken. 

Goede kenmerken zijn:

Te stil (geen beweging), donker en koud (gebrek aan leven en groei). 

Maar ook vol, zachte materialen, koele- en donkere kleurtinten en zwart. 

YANG

Staat voor levende, mannelijke energie en voor actief en stimulatie. 

Yang energie heerst in het voorjaar/zomer en na zonsopgang, in de ochtend en middag. Dit omdat de energie dan toeneemt. Om 12:00 uur PM is yang energie het sterkst. 

Goede kenmerken zijn:

Teveel lawaai (geen stilte),  te actief (geen rust), licht en warmte (geen schaduw).

Maar ook leegte, harde materialen, warme- en felle kleuren en wit.

ZICHTBAAR EN ONZICHTBAAR

Je kan zowel in je activiteiten, eten, interieur, exterieur en kleding ervoor zorgen dat yin en yang in balans is. Dit zijn meer de zichtbare dingen. Maar het kan ook zo zijn dat jouw persoonlijke yin en yang niet in balans is. Dit uit zich in bijvoorbeeld onrust en chaos. Dit kun je niet zien, alleen maar ervaren. Maar gelukkig is ook daar iets aan te doen.

Wil je weten hoe het met jouw yin en yang zit? Neem dan contact met me op en ik kijk met je mee naar de mogelijkheden. 

Liefs, Kim

Laat een reactie achter